Σας περιμένουμε στην έναρξη της έκθεσης " Η Τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα " το Σάββατο 1 Απριλίου ( Θεοσκεπάστου) αμέσως μετά το τέλος της λιτανείας της θαυματουργού εικόνας, στον εκθεσιακό χώρο της Καϊρείου Βιβλιοθήκης.
Tο Mουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά λειτουργεί με τρία Παραρτήματα στο Κατάκολο, τον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία ως Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών και Μουσείο Αρχιμήδη αντίστοιχα (www.kotsanas.com).
Περιλαμβάνει 450 περίπου λειτουργικά ομοιώματα εξαιρετικών εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων από το ρομπότ - υπηρέτρια και τον «κινηματογράφο» του Φίλωνος μέχρι το αυτοκίνητο – κουκλοθέατρο του Ήρωνος και από το αυτόματο υδραυλικό ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.
Σκοπός του μουσείου είναι να αναδείξει αυτήν τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξει με απόλυτη εγκυρότητα και αξιοπιστία ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας. Η ρομποτική και η υπολογιστική, η ατμοκίνηση και η αεριοπροώθηση, η αυτοκίνηση και η αυτόματη πλοήγηση, οι αυτοματισμοί και ο προγραμματισμός, οι τηλεπικοινωνίες και η κρυπτογράφηση, η γεωδαισία και η χαρτογράφηση, η αξιοποίηση της υδραυλικής και της αιολικής ενέργειας, η εφαρμογή της ιμαντοκίνησης, της οδοντοκίνησης και της αλυσοκίνησης και πολλές άλλες επιστήμες και τεχνικές επινοήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα αποδεικνύοντας ότι η πορεία του δυτικού τεχνολογικού πολιτισμού δεν είναι μια αύξουσα καμπύλη εξέλιξης, όπως συνήθως γνωρίζουμε, αλλά μια ταχύτατη ανάπτυξη και κορύφωση κατά τον 3ο αιώνα π.Χ., μια υποχώρηση και απώλεια αυτής της τεχνολογίας στους επόμενους αιώνες και μια σταδιακή επανάκτησή της, με τον 13ο αιώνα μ.Χ. να ισοβαθμίζει την τεχνολογία αιχμής των αρχών του 2ου π.Χ. αιώνα. Η εξερεύνηση αυτής της εποχής που η τεχνολογία αιχμής δεν κατοχυρωνόταν αποδεικνύει περίτρανα πόσα περισσότερα (από όσα νομίζουμε) χρωστά ο σύγχρονος Δυτικός Τεχνολογικός Πολιτισμός στους Έλληνες.
Τρεις περιοδεύουσες εκθέσεις του μουσείου σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και Ασία φιλοξενήθηκαν και φιλοξενούνται αυτήν τη στιγμή σε αρχαιολογικά και τεχνολογικά μουσεία, Πανεπιστήμια και Διεθνείς Οργανισμούς όπως στο Πανεπιστήμιο του Κοννέκτικατ, το Πολυτεχνείο της Λυών, το Ευρωπαικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών της Χάγης, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βαρέζε, το Ευρωπαικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών της Βιέννης, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βασιλείας (Ελβετία), το Ευρωπαικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών του Μονάχου, το Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης, το Μουσείο Επιστημών της Κορέας, το Γαλιλαίο Παρκ, κ.α.
Μία ξεχωριστή έκθεση με 30 περίπου εκθέματα θα παρουσιαστεί και στην Άνδρο …..........
Οι περιοδείες αυτές έχουν σαν στόχο να προβάλουν το γεγονός ότι η εξέλιξη της σύγχρονης τεχνολογίας μας θα ήταν αμφίβολη χωρίς την ανέξοδη και απροβλημάτιστη υιοθέτηση αυτής της αξιοθαύμαστης λησμονημένης αρχαιοελληνικής τεχνολογίας μετά από χίλια πεντακόσια χρόνια ωρίμανσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επίσκεψη και το σχόλιό σας. Όμως, ανώνυμα και κακοπροαίρετα, υβριστικά ή ειρωνικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.