Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Ματιές στο παρελθόν...36

«Φουντάνα: Πηγὴ καὶ αὔτη τῶν Μαινήτων. Εἶνε δ’ἡ Φουντάνα πηγὴ διαλείπουσα, ἡ ὁποία ἀνοίγει συνήθως κατὰ Ἰανουάριον ἢ Φεβρουάριον, ἀναλόγως τῆς πολυομβρίας τοῦ χειμῶνος. Ἠκούσαμεν ὅτι ἀρχομένης τῆς ἐκροῆς συνεξέρχονται μετὰ τοῦ ὕδατος καὶ ἐγχέλεις, ἱκανῶς μάλιστα εὐμεγέθεις». («Ιστορία της Νήσου Άνδρου», Δημητρίου Πασχάλη, σελ. 140, τ. Α΄)

Το φετινό καλοκαίρι τα νερά είναι λίγα, καθώς δεν έβρεξε πολύ τον χειμώνα που πέρασε. Για χέλια, φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται! Κάποιος χειμώνας, όμως, των αρχών της δεκαετίας του '50, είχε πολλές και "καλές" βροχές. Έτσι, η αγαπημένη σε όλους μας Φουντάνα λόγω της πολυομβρίας είχε κάνει ιδιαιτέρως αισθητή την παρουσία της, όπως φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία.
Στην φωτογραφία μας εικονίζονται, από αριστερά προς τα δεξιά, οι Γεώργιος Καΐρης, Γεώργιος Κονδύλης, Μαρία Σιγάλα, Ιωάννα Κρίτη και ένας άγνωστος πια μηχανικός (με φωτογραφική μηχανή της εποχής στα χέρια του), ο οποίος είχε έλθει για να μελετήσει τα νερά.


(Αρχείο Μαρίας Σιγάλα-Κοραχάη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψη και το σχόλιό σας. Όμως, ανώνυμα και κακοπροαίρετα, υβριστικά ή ειρωνικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.